CHILD ECOSYSTEM
THE ETHOLOGICAL METHOD TO THE SERVICE OF THE MAN CUB
(Ecosistemul copilului-metode etiologice în deservirea puiului de om)
Profesor, Ecaterina Butac
Dragi colegi, doresc să vă relatez o experiență extraordinară pe care am trăit-o cu ocazia participarii mele la stagiul de formare continuă prin Programul Comenius- CHILD ECOSYSTEM-THE ETHOLOGICAL METHOD TO THE SERVICE OF THE MAN CUB. Stagiul de formare a fost organizat de GRUF-Gruppo per la Ricerca a livello Universitario di Firenze și s-a desfășurat în Florența, Italia in perioada 17-22 martie 2014. Participarea mea la acest curs a fost posibilă cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții ( www.llp-ro.ro), prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale( anpcdefp.ro), programul sectorial Comenius.
La activitatea de formare au participat profesori din diferite țări: Romania, Spania, Polonia, Italia. Limbile de desfășurare a cursului au fost: engleză, italiană, franceză. Cursul la care am participat s-a derulat pe parcursul a 6 zile, în primele 5 zile s-au desfășurat activităţi de formare: între orele 9 – 13, 14:30-17, iar în ultima zi cercetare 6 ore în laboratorul B.E.L.L.-Florenţa, seara încheindu-se cu o cină în stil italian la Fiesole, Toscana.
Subiectul cursului l-a constituit dezvoltarea psihologică şi fizică a copiilor educaţi în maniera Montessori. Metoda Mariei Montessori se bazează pe promovarea autonomiei copiilor prin observarea comportamentului acestora și modificarea mediului lor de viaţă prin asigurarea unui material didactic ce dezvoltă creativitatea şi voinţa .
Conţinutul cursului:
* Caracteristici ale metodologiei Montessori;
* Principiile de bază în creşterea şi dezvoltarea copilului de la 0 la 6 ani (aspecte biologice, fizice şi neuropsihice);
* ”Perioada sensibilă a ataşamentului” şi modalități de optimizare a procesului de realizare a ataşamentului între 0-3 ani;
* Resurse Montessori, modalităţi de prezentare;
* Construcţia sinelui şi cercetarea ştiinţifică;
Metodele utilizate pe durata cursului au fost : dezbaterile, prezentările Power Point, presentările video, jocul de rol.
Din perspectiva dezvoltării profesionale şi personale stagiul de formare continuă mi-a oferit o viziune nouă şi extrem de interesantă asupra procesului instructiv-educativ la nivelul şcolarului mic. Deasemenea: am ajuns în contact cu numeroase idei de amenajare a clasei pentru a obţine un mediu cât mai apropiat de habitatul natural, care să atragă copilul spre şcoală; am experimentat exemple de bună practică de utilizare a tehnologiei avansate pentru studierea comportamentului copilului în timpul jocului.
Am exersat şi analizat metode de dirijare a învăţării, astfel încât acestea să permită o construire a sinelui, urmând “maestrul interior”, pe care fiecare copil îl are; am participat la prezentări ale materialelor Montessori şi am învăţat să le utilizez.
În acelasi timp mi-am îmbunătăţit competenţele de comunicare în limbile engleză şi italiană; am conştientizat noi modalităţi de finanţare europeană pentru proiecte şcolare; am luat contact cu istoria, cultura şi tradiţiile Italiei.
Avantajele/beneficiile participării la cursuri de formare prin programe europene:
- favorizează schimburile reciproce între cursanţii provenind din ţări diferite;
- creează cadrul stimulativ al cooperării, al schimbului de idei, al dezvoltării şi împlinirii personalităţii;
- motivează pe cursant să-şi perfecţioneze abilităţile de comunicare în cel puţin o limbă străină;
- se desfăşoară într-un centru de prestigiu, cu formatori bine pregătiţi, ceea ce constituie o premisă importantă a calităţii actului de formare oferit.
Apreciez calitatea cursului la care am participat, dar și prestația la nivel înalt a formatorului, dr.ssa Donatella Pecori, o cunoscută formatoare la nivel internațional.
La sfarșitul activităților fiecare participant a obținut un Certificat de participare și Certificat de Mobilitate Europass.